El coordinador del grup d’anàlisi política d’AR+I, Yvan Lara, entén que l’estudi contribuirà, “amb informació de qualitat”, a “enriquir el debat públic al voltant de l’acord d’associació”-
El coordinador del grup d’anàlisi política d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I), Yvan Lara, ha presentat aquest dimarts els resultats de l’estudi d’Anàlisi de l’impacte de l’acord d’Associació Andorra – Unió Europea. Un projecte de recerca coordinat des d’AR+I, que ha comptat amb la col·laboració de de la consultora KSNET per a l’anàlisi de l’impacte econòmic de l’acord.
La recerca s’ha dut a terme principalment amb dos objectius, segons ha enumerat Lara. D’una banda, “contribuir, amb informació de qualitat, perquè els ciutadans d’Andorra es puguin construir una opinió fonamentada sobre una qüestió altament complexa com l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea”. I de l’altra, “contribuir a l’enriquiment i a la millora del debat públic —existent i necessari— al voltant de l’acord d’associació entre Andorra i la UE”.
Per poder donar resposta a aquests objectius, l’equip que hi ha treballat ha centrat la major part dels seus esforços en construir un marc metodològic que permetés visualitzar l’acord d’associació (AA) de manera objectivada, seleccionant models i metodologies que reduïssin a la mínima expressió la possibilitat d’enfocar els seus efectes d’una manera esbiaixada o subjectiva.
Una primera contribució essencial de l’estudi, doncs, consisteix en haver conceptualitzat l’AA com a una política pública amb una finalitat específica. En aquest cas, es proposa una lectura de l’AA com una política per garantir un creixement sostingut de l’economia andorrana a mig i a llarg termini, perquè aquest creixement es faci amb una menor dependència dels sectors tradicionals de l’economia i perquè tot això es pugui aconseguir sense malmetre una sèrie de línies vermelles relatives a les especificitats positives del país.
La segona contribució, justament, es basa en verificar si l’AA garanteix l’assoliment d’aquestes finalitats o, amb d’altres paraules, si serveix per allò que se’l volia i si permet evitar tot allò que es volia evitar.
A partir de totes les avaluacions d’impacte realitzades a l’estudi, ha explicat Lara, les conclusions són “molt clares”: l’AA té un impacte positiu molt clar en el creixement econòmic, que durant tot el període considerat sempre seria superior al creixement econòmic en l’escenari statu quo.
L’AA, en canvi, té una aportació “més modesta” pel que fa a la seva capacitat directa de diversificar l’economia andorrana. És un instrument clau per possibilitar-la. Per si sol ja incentiva una part d’aquesta diversificació, però per aconseguir reduir significativament la dependència dels sectors tradicionals són necessàries moltes més accions suplementàries que, justament, aprofitin les noves normes del joc.
L’AA, finalment, no provoca externalitats negatives significatives en allò que al llarg de la recerca s’ha definit com a Model Andorra. De les 28 variables considerades, tan sols s’ha detectat un impacte negatiu moderat en dues d’elles, quedant lliures tota la resta d’un deteriorament atribuïble a l’AA.
La tercera aportació clau de l’estudi consisteix en una avaluació de l’impacte de l’AA en una cinquantena de variables fonamentals per a l’economia, la societat, la cultura i el sistema polític andorrans.
Impacte de l’AA en 14 variables clau de l’economia andorrana.
- Impacte de l’AA en 28 variables clau de la societat, l’economia, la cultura i la política andorranes
Per últim, la quarta gran aportació de l’estudi, segons ha conclòs el coordinador del grup d’anàlisi política d’AR+I, consisteix en un marc objectivat per al debat al voltant de l’acord d’associació. “Tenint en compte que l’anàlisi se centra en una política pública tan important com per ser sotmesa a un referèndum i tenint en compte també la degradació del debat públic a les democràcies occidentals, una bona part dels esforços d’aquest estudi s’han centrat en construir, amb el màxim rigor metodològic, un marc per debatre al voltant de l’AA prou estret com perquè quedi protegit del soroll i d’interpretacions esbiaixades i subjectives i prou ample com per permetre interpretacions alternatives, discrepàncies i un debat ric basat en evidències”, ha explicat.
Presentació dels resultats de l’impacte de l’acord d’associació Andorra – Unió Europea.
Informe de l’impacte econòmic de l’acord d’associació Andorra – Unió Europea.