S’inicia la fase final de la negociació per a l’associació amb la UE amb avenços substancials en l’Acord Marc

La negociació de l’Acord d’associació enceta la recta final amb sessions de negociació intenses que inclouen una sessió plurilateral, que ha tingut lloc aquest dimarts i sense Mònaco assegut a la taula per primera vegada, i una sessió bilateral, que tindrà lloc demà dimecres.

Andorra, San Marino i la Comissió Europea es mantenen ferms en aprofitar la finestra d’oportunitat que es dibuixa en els pròxims mesos per tancar el millor acord possible a finals d’any i l’agenda de les reunions inclou els temes més sensibles per a totes les parts.

En la jornada plurilateral d’avui, la primera sense Mònaco a la taula de negociació, s’ha avançat substancialment en alguns articles pendents de l’Acord Marc, en particular, el capítol sobre objectius, valors i principis; la part relativa a les disposicions institucionals, i l’apartat sobre competència i altres regles comunes. Entre aquestes, hi consten els articles que tracten sobre la cooperació parlamentària, la cooperació entre els socis econòmics i socials, i el comitè d’associació. Es tracta d’articles inspirats en estructures ja existents en l’Acord de l’Espai Econòmic Europeu.

El secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, ha reiterat que el Govern avança per assolir el millor acord per Andorra, sabent que la darrera paraula la tindran els ciutadans, ja que es votarà en referèndum. En aquest sentit, Riba ha assenyalat que la suspensió de les negociacions amb la Comissió Europea per part de Mònaco no altera en cap forma l’agenda prevista per les següents rondes.

En la sessió a tres bandes, Andorra i San Marino han pres coneixement del protocol sobre serveis financers proposat per la Comissió Europea. Aquest és un aspecte especialment sensible per a totes les parts, i després de la presentació d’avui serà motiu de negociació en les properes rondes de negociació.

La ronda de negociació continuarà demà dimecres en format bilateral: Andorra – CE. La delegació negociadora d’Andorra i la Unió Europea tenen en agenda tres capítols de l’Annex II, sobre normativa tècnica dels productes, normativa de comerç, de dret de societats, i altres qüestions més sensibles com els annexos V i VIII sobre la lliure circulació de treballadors i el dret d’establiment, els annexos VII i X sobre el reconeixement de qualificacions professionals i els serveis i l’annex XI, telecomunicacions.