El Pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la UE aprova els darrers detalls de l’adaptació sobre la lliure circulació de persones i sobre les telecomunicacions

El Pacte d’Estat per a les negociacions a l’Acord d’associació amb la Unió Europea reunit aquest dijous ha aprovat els darrers detalls de l’adaptació sobre lliure circulació de persones i ha concretat els aspectes finals que possibilitaran arribar a la solució en matèria de telecomunicacions. Així ho ha exposat el cap de Govern en acabar la reunió integrada, a banda del Govern, pels presidents dels grups parlamentaris demòcrata, de Ciutadans Compromesos i socialdemòcrata; i de representants de Socialdemocràcia i Progrés, Acció i Tercera Via.

Xavier Espot ha anunciat que la negociació per tancar l’Acord associació amb la UE està molt avançada. En aquest sentit, ha afegit, el Pacte d’Estat ha pogut certificar que la solució a la lliure circulació de persones s’ha tancat de manera satisfactòria amb un període transitori inicial de 2 anys, el manteniment del control immigratori a través d’un sistema de càlcul de les quotes i d’un mecanisme garantit de policia administrativa i de verificació dels antecedents penals. La solució, a més, té caràcter revisable i renovable cada 10 anys.

La solució en matèria de telecomunicacions també està a punt d’arribar, a falta de definir concretament la durada final del període d’adaptació. La liberalització de les telecomunicacions s’acompanyarà d’uns requeriments mínims d’universalitat i de qualitat del servei i permetrà l’eliminació progressiva del roaming.

El Govern, a través de la Secretaria d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea, segueix revisant amb la Comissió Europea el protocol de serveis financers, la nova versió del qual serà compartit amb els actors implicats els propers dies.

La propera ronda de negociació amb la Comissió Europea es produirà la primera setmana de desembre.