Les reunions de poble sobre l’Acord d’associació amb la UE apleguen un miler de persones

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha acollit aquest dimarts al vespre la darrera reunió informativa sobre l’Acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que les últimes setmanes ha impulsat el Pacte d’Estat per a l’Acord d’associació amb l’objectiu d’informar la ciutadania sobre aquest projecte i respondre tots els dubtes i neguits que s’han plantejat. Al llarg de les vuit reunions, una a cada parròquia més el Pas de la Casa, s’hi ha aplegat un miler de persones i s’han formulat gairebé 200 preguntes. A més, les trobades també s’han pogut seguir de forma telemàtica a través del canal oficial del YouTube on s’acumulen més de 1.800 visualitzacions entre totes les trobades.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha ressaltat l’exercici de “transparència i comunicació” que suposen aquestes reunions per tal de poder respondre de primera mà els dubtes i neguits de la ciutadania en aquelles casuístiques que més els interessen. Amb aquesta voluntat, el format d’aquestes reunions s’ha centrat a poder donar veu als assistents, més enllà d’una petita introducció dels aspectes més generals i bàsics de l’entesa amb la UE.

Al llarg de les vuit trobades la ciutadania ha preguntat sobre com quedarà definida la lliure circulació de persones, quina afectació sobre la fiscalitat tindrà l’acord, els costos per a l’Estat fruit de la implementació de l’entesa, la importació i exportació de producte o què passaria si sortís un ‘no’ a la consulta vinculant, entre moltes altres temàtiques.

Les reunions són, tal com ha explicat Espot, l’inici d’una comunicació que s’anirà intensificant i també seccionant per interessos i públics a mesura que el calendari i la ratificació del text avanci. Cal recordar que ja s’ha iniciat la traducció del text al català i als 23 idiomes de la UE (més enllà de l’anglès) i que aquesta etapa s’allargarà fins a l’estiu. La previsió és que a la tardor les parts puguin signar el text, ja traduït a tots els idiomes.

 Totes les reunions han estat enregistrades i es poden recuperar al canal oficial de la secretaria d’Estat així com es pot trobar documents explicatius aquí.