Espot i Riba expliquen l’avançament de la negociació de l’Acord d’Associació amb la UE en la reunió pública d’Andorra la Vella

Dimarts, 13 Desembre 2022

El cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha explicat aquest dimarts l’estat d’avançament de la negociació per a l’Acord d’Associació amb la UE, davant del més d’un centenar de ciutadanes i ciutadans que han assistit a la reunió pública oferta aquest dimarts al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Espot ha refermat la voluntat de bastir els arguments més sòlids i més justificats per aconseguir el millor acord d’associació per a Andorra en la darrera reunió informativa sobre aquest projecte d’aquest 2022.

Durant la seva exposició, el cap de Govern i també el secretari d’Estat han fet un balanç dels set anys de negociacions amb la UE. En aquest sentit, tots dos han coincidit a dir que els darrers mesos ha incrementat tant el ritme com la intensitat de les negociacions amb la Comissió Europea i que caldrà continuar treballant amb aquesta mateixa dinàmica.

Espot i Riba han compartit l’estat de situació de la negociació, en particular dels temes més delicats d’aquest projecte com són la lliure circulació de persones, les telecomunicacions o els serveis financers. En relació amb la lliure circulació de persones, els màxims responsables de la negociació han valorat positivament que el debat inclogui el manteniment d’un sistema de quotes i el treball constructiu cap a una solució basada en el model que s’aplica actualment a Liechtenstein que permet eines de control en les polítiques migratòries.

Pel que fa a la negociació sobre la normativa en matèria de Telecomunicacions, el cap de Govern ha explicat que s’està treballant per aproximar posicions i trobar solucions de consens per ambdues parts. També s’ha detallat l’avançament en el dossier dels serveis financers, en aquest sentit s’ha exposat que la Comissió Europea s’ha compromès a enviar la seva posició abans de finalitzar l’any. En aquest sentit, Espot ha avançat que l’anàlisi podrà iniciar-se finalment durant els primers mesos del 2023.

El cap de Govern també ha insistit en la importància per al país de disposar d’aquest Acord, que impulsarà un desenvolupament econòmic i social sostingut i sostenible, que obrirà nous sectors econòmics d’alt valor afegit, que permetrà la participació en el mercat interior i ens els programes europeus i que situarà Andorra com un soci rigorós, alineat i competitiu en l’àmbit europeu.