Encamp inicia les vuit reunions públiques parroquials per explicar l’Acord d’associació i respondre als dubtes de la ciutadania

Una setantena de persones han omplert la sala Valireta per poder conèixer de primera mà les implicacions i reptes que suposarà l’acord

Aquest vespre, coincidint amb el Dia d’Europa, s’ha donat el tret de sortida a Encamp a les vuit sessions informatives parroquials que impulsa el Pacte d’Estat per a l’Acord d’associació amb l’objectiu d’informar la ciutadania sobre aquest projecte i respondre tots els dubtes i neguits que plantegi la ciutadania. La primera trobada s’ha celebrat a la sala La Valireta amb l’assistència d’una setantena de ciutadans.

Les reunions, iniciades avui a Encamp, tenen com a objectiu exposar als ciutadans les bases del projecte d’Acord d’associació i resoldre tots els dubtes i qüestions que plantegin els assistents, ja sigui de manera presencial com de manera telemàtica. Per tal de promoure el diàleg i l’espai d’intercanvi, les trobades s’han previst amb una breu part inicial en la qual el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, exposen els punts més destacats del projecte; i una segona, molt més àmplia, dedicada a respondre les qüestions del públic.

Landry Riba ha explicat que l’objectiu d’aquestes trobades és oferir la màxima informació als ciutadans, que “venen amb els seus neguits i dubtes i és molt més útil enfocar-nos en aquestes qüestions”. Alhora que ha recordat que les sessions informatives s’han volgut iniciar un cop la versió final de l’acord ja s’ha publicat.

Durant la sessió celebrada a Encamp, els assistents han plantejat dubtes, entre d’altres, al voltant de l’homologació de títols universitaris i el reconeixement que guanya el passaport andorrà en l’àmbit europeu. Els assistents han consultat sobre els drets d’autor, l’accés als programes europeus i l’acompanyament que es donarà a les empreses del país per poder-s’hi sumar. També s’han exposat preguntes al voltant de la seguretat i el sistema de quotes que preveu l’acord per controlar l’arribada de persones a Andorra i dels mecanismes de coordinació amb la seguretat social i els drets de pensió.

Totes les reunions de poble

Amb la voluntat d’arribar a tota la ciutadania del país, al llarg de tot el mes de maig i fins a principi de juny es duran a terme un total de set sessions informatives més a totes les parròquies per acostar el projecte, continuant així amb les accions de comunicació en relació amb l’Acord d’associació. Les pròximes trobades seran a Escaldes-Engordany (dilluns 13, a la sala d’actes del Comú), La Massana (dimecres 15 a la sala del Teatre de les Fontetes) i Sant Julià de Lòria (dimecres 22 a la Sala Sergi Mas). L’endemà, dijous 23 de maig, serà el torn del Pas de la Casa (al Centre esportiu i sociocultural) i seguidament hi haurà trobada a Canillo (dimarts 28 de maig al Palau de Gel) i a Ordino (dimecres 29 al Centre de Congressos). La ronda d’exposicions públiques es tancarà l’11 de juny, dimarts, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.


Totes les reunions començaran a les 20 hores i es preveu que tinguin una durada d’una hora i mitja. Per facilitar al màxim la difusió de la informació, també es podran seguir en directe a través del canal de YouTube Andorra-Unió Europea.

Els dubtes es podran plantejar tant durant la reunió, com a través del WhatsApp 637 400 i a la web www.andorraue.ad. Per aquelles persones que desitgin plantejar una consulta de manera anònima, s’ha habilitat també una bústia física que estarà disponible al lloc de cada reunió pública.

Calendari de l’Acord

Les reunions públiques arrenquen una setmana després que la Comissió Europea, Andorra i San Marino hagin tancat la revisió jurídica del text i el projecte d’Acord d’associació s’hagi publicat en la seva versió anglesa (https://andorraue.ad/publicacions/). Ara s’inicia la traducció del text als 23 idiomes restants de la UE, per part de la Comissió Europea, i al català, per part d’Andorra, una etapa que s’allargarà fins a l’estiu. La previsió és que a la tardor les parts puguin signar el text, ja traduït a tots els idiomes i, iniciar, a Andorra la fase més intensa d’informació en vista a la consulta ciutadana que tindrà l’any vinent. Del resultat d’aquesta consulta es derivarà si el Govern envia o no el text al Consell General per a la seva aprovació i posterior entrada en vigor.